HOME     CONTACT

De Uilenburger Synagoge

 

Het Ware Geweld wordt uitgevoerd in de oude gebedsruimte in de Uilenburger Synagoge; een van de weinige overgebleven monumentale panden in de eens zo levendige Joodse buurt. Stichting Uilenburger Sjoel geeft de plek weer betekenis met een cultureel programma voor de stad. Gefinancierd met private middelen herstellen ze het gebouw en haar functie in ere.

 

In het hart van de oude Joodse buurt

In het hart van de voormalige Joodse buurt in Amsterdam staat de Uilenburger synagoge. Een bijzonder gebouw dat een doorkijkje geeft naar de gemeenschap die hier ooit zo rijk vertegenwoordigd was en waarvan nauwelijks mensen terugkeerden.

 

Oud gemeenschapshuis krijgt weer betekenis

Voor de tweede wereldoorlog was de synagoge een levendige volkssjoel voor de Hoogduitse gemeenschap. Zo werd de benedenverdieping ooit ondermeer gebruikt voor bruiloftsfeesten en was de bovenverdieping de gebedsruimte. Inmiddels is de synagoge een officiële trouwlocatie en is de bovenverdieping, net als weleer, in gebruik als synagoge. Daarnaast vinden er regelmatig culturele evenementen plaats voor een breed publiek. Zo ook Het Ware Geweld.

 

Stichting Uilenburger Sjoel

Stichting Uilenburger sjoel heeft het pand met veel inspanningen weten te verwerven. Met private middelen probeert de stichting de oude synagoge stap voor stap te renoveren en zo weer betekenis te geven. Door de geschiedenis van het gebouw en de buurt weer voor het voetlicht te brengen en een breed cultureel programma te bieden voor de stad. Met lezingen, workshops en concerten.

 

Uilenburger synagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

 

Volg de Uilenburgersjoel op FaceBook

Powered by LEntl JV Networks