HOME     CONTACT

Educatie

 

Vanwege de historische achtergrond en de maatschappelijke relevantie van het onderwerp van de opera leent dit project zich uitstekend voor verschillende vakken in het onderwijs, zoals geschiedenis en maatschappijleer, ckv, godsdienst of levensbeschouwing, Nederlands en Duits. Daarom is door Uta Schutzendorf en andere betrokken leerkrachten uit het Voortgezet Onderwijs in samenwerking met René Samson en Olaf Mulder lesmateriaal ontwikkeld. Een belangrijk doel hiervan is om aan de hand van het verhaal van Dieter en Roland met leerlingen in gesprek te gaan over de politieke verleidingen van nu en het maken van keuzes.

 

Uitgebreide achtergrondinformatie voor leerkrachten over de productie, het thema, de inhoud, de bronnen en de muziek zijn te vinden in de volgende powerpoint-presentatie.

 

Aan het eind van deze presentatie zijn 10 vragen opgenomen die als discussieonderwerpen kunnen dienen. Deze kunnen ook als apart word-document worden gedownload.

 

In oktober 2013 is dit materiaal ingezet in een 5e klas geschiedenis van het Ignatiusgymnasium. In het kader van de module ‘Invloed van de kunst op de politiek’ hebben Olaf  Mulder en René Samson een gastles verzorgd. Aan de hand van de powerpoint-presentatie hebben zij een uitgebreide toelichting op het opera project gegeven, en daarna konden de leerlingen uit de tien vragen er drie kiezen voor een aansluitende discussie.

 

U vindt hier ook een uitgebreide lijst met vragen en discussieonderwerpen waaruit u afhankelijk van niveau en aandachtsgebied een keuze kunt maken.

 

Bovendien kunt u op deze site ook de video met het vraaggesprek met Nelleke Noordervliet vinden.

 

In de loop van de periode tot eind april 2014 stellen wij via deze site nog ander lesmateriaal beschikbaar. Al het materiaal kan voor eigen doeleinden worden aangepast.

 

Wilt u meer weten over lesideeën en de mogelijkheden om met leerlingen in gesprek te gaan over Het Ware Geweld? Wilt u een gastles door de makers? Of wilt u met een klas naar een van onze voorstellingen komen? Stuur dan gerust een email naar u.schutzendorf@ignatiusgymnasium.nl of naar olafmulder@planet.nl . Wij denken graag met u mee.

 

Powered by LEntl JV Networks